Nytt år.. 2020 känns faktiskt på riktigt .. Fett, skoj och fräscht liksom!

Träningsvåren är i rullning!

De där veckorna i december, med många mingel, brutna rutiner och högtidsdagar staplade på varandra är bra härliga och njutningsfyllda. Så ska det också få vara! Men.  Nuereslutglidet för ett tag tänker jag. Många har nu lagt ett nyårslöfte om ett sundare och mer aktivt liv. Gott så! Har du en plan?

Det viktigaste -oavsett om du haft ett längre ”kalasuppehåll” eller börjar ditt ”nya” sundare liv nu såhär på årets första dagar- är att ta det lite lagom i början. LAGOM är på riktigt bra! Det är annars lätt hänt att du  skrämmer livet ur dig själv med sådan där bedrövlig träningsvärk att du varken kan gå, tvätta håret eller nysa och bara ätandes bara broccoli och torsk för att späka dig själv. Detta för att snabbt nå resultat och få insp att fortsätta. DET BRUKAR INTE FUNKA SÅ.. det brukar snarare rekyla tillbaka rejält. Man tappar efter några veckor. Tappar motivationen och återgår till de gamla vanorna.

Det är på riktigt bättre att börja lite försiktigare och orka hålla i från och med nu och resten av livet, för vi vill ju må bra resten av livet eller hur?! För varje gång jag läser om en supereffektiv 6-12 veckors metod.. vill jag bara skrika ”vad händer sen då?” ”vad har du för plan efter superveckorna?”

Grejen är den. Du ska förhoppningsvis leva länge till. Att kasta sig in i en kortsiktig, lågkalori och högintensiv period och sedan inte orka.. ger inga hälsovinster i det långa loppet. Har du en långsiktig plan, långsiktiga mål och gärna delmål som GÄRNA är av helt annan karaktär än vikt på vågen -värsta jag vet och jag ber på mina bara knän, banta inte! Börja äta och dricka mer sunt,  absolut men banta inte. Ha en smart strategi för när du tappar fokus, inspiration och lust så kommer du att ha så mycket större chans att faktiskt uppnå en hälsovinst för just livet! Sätt roliga  ”jag vill göra mål”. Livsbejakande, spännande, skojiga, utmanande mål som har ett görande i sig. De målen där du upplever och känner dig levande väger så mycket tyngre i hjärtkontot än de där siffrorna på vågen-målen. Och framförallt. Det bygger självförtroende och lust att vilja fortsätta att känna att du faktiskt på riktigt klarade av det där du drömde om.

Träningsvåren är i rullning på riktigt! Vårens träning börjar nu. Det du vill kunna göra sen: Löprundan, att gå uppför slalombacken, stå på händer, stå på ett ben och ta på dig strumporna, eller vad det nu är du drömmer om att klara av. Det du vill göra sen förbereder du dig för NU för att klara längre fram. Ett steg i taget, inte genom att bara planlöst dra iväg ut och ”vrålkuta” eller kasta dig in i utan att vara redo för och med det riskera att tappa tron på dig själv och kanske skada dig. Att stärka kroppen från fötterna och uppåt, successivt öka på distans, testa olika underlag, lära dig löpteknik och se till att sköta din stretch. Gör av sånt du tycker är skoj, som får dig att svettas, flåsa och samtidigt hitta en skön känsla inuti, både när du gör, inför och efteråt. Alltför många träningspass är med längtan efter att det ska vara över och man får slappa lite. Den sortens träning kommer med största sannolikhet inte att vara den sortens träning som du orkar hålla i livet ut. Träning som ger positivt redan i nuet, kommer att göra resan mot målet så mycket roligare och möjligheten att nå den där bergstoppen fullt möjlig.

Allsidighet och glädje är nyckeln! Så tänker jag. Jag tänker också att det är fasen så viktigt att acceptera att det tar tid. Acceptera att vissa saker måste man ändå liksom göra. Att leva ett lättare, piggare, gladare  smärtfritt liv där du känner dig vital, så du kan göra det du vill (inom, tro mig jag vet – rimliga gränser). Är du osäker på vad du behöver göra, ta hjälp från någon med utbildning i ämnet! Många tycker att stretching, och kontrollerad stabilitet och styrketräning är trist och vill bara köra på jobbigt och ”köra järnet träning”. Men se. Endera gör du det där ”måstejobbet” innan du blir skadad – då kan vi kalla det prehab. Eller så gör du det efter skada och så kallad rehab. Rehabiliteringsträning är om jag får tycka. Väldigt mycket tristare, för det föranleds ofta av skada, smärta och frånvaro från den träningen jag tycker är skoj. SÅ. Jag ser till att leva som jag lär. Just nu är det varje dag fotövningar för att snabbt kunna springa på min (8 veckor sedan idag) nyss omopererade fot. Till denna varjedagrutin lägger jag alltid både kondition, styrka, stabilitet och rörlighet för att kroppen ska hålla för det jag utsätter den för, för att jag som sagt vill springa i skogen i sommar, för att jag tänker leva frisk och pigg så länge som möjligt och för att jag vill orka hänga med min snart tonåriga dotter på skoj aktiviteter och känna mig pigg, fräsch och vital från benmärgen och ut. Alltså. Älskar livet och vill njuta av det frisk så länge det bara går.

Min kropp, mitt ansvar!

Med allt detta sagt.. Kära, PTklienter, fäktare och ni som brukar köra gruppträning tillsammans med mig; Tagga!

För er som är ”sugna på” att komma och träna på mina pass i vår finns massa många att välja på, samtliga på Top Fitness Center i Billdal:

Måndagar:
9.00 Coreboll
10.00 Yinyoga
18.30 Fys
Tisdagar:
9.30 Yinyoga
Onsdagar
9.30 Yinyoga
Torsdagar
17.00 Coreboll
18.00 Yinyoga
Fredagar:
10.30 Yinyoga
16.00 Cycling
Söndagar
9.30 Cycling
10.30 Yinyog

Utöver dessa pass ser jag själv fram mot att spendera Göteborgarnas och Stockholmarnas sportlov i Järvsö och kommer då att ha pass på underbara Järvsöbaden. Mina varmaste rekommendationer att fira sportlov i Järvsö.. Boendet på Järvsöbaden är helt underbar, maten på hotellet likaså. Där kan du yoga tillsammans med mig. Utomhusaktiviteterna är många; skidåkningen är grym, det finns hur mycket mil längd som helst att åka, du kan köra både långfärdsskridskor på Ljusnan och annan skridskoåkning, gå ut och springa eller ta en promenad.. det finns så mycket sportigt att göra. Och snö!

Det kan vara ett ypperligt delmål.. orka ett aktivt vintersportlov.  Sätt sedan ett annat delmål till sommaren och så ett i höst och ett mål till nästa jul.. sen är den hälsosammare livsstilen en kär ny vana du inte tappar bort så lätt.  Tänker jag.

❤2020 – NU KÖR VI

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *