Frihet under ansvar… Fast just nu. Bara gör det!

Vi håller hårt på demokratin i Sverige och litar på att alla tar sitt ansvar. Just nu är att visa ansvar att hålla avstånd när vi är ute. Att inte ta i varandra, tvätta händerna ofta och länge och att enbart lämna huset om vi är friska. Är man 70&+ eller i riskgrupperna håller man sig hemma. Vi uppmanas bara resa om det är nödvändigt (och vi alla förstår nog att det betyder NEJ, INTE fjällen eller öarna, kusten och andra smultronställen just nu).
 
Vi får gå ut och äta på restaurang, vi får det. Vi ska sitta på lite avstånd mellan borden. Men att det visas reportage på reportage om att vi i Sverige, alla åldrar inkluderat, ingen nämnd och ingen glömd inte följer de riktlinjer vi får. Vi verkar inte klarar av vår FRIHET UNDER ANSVAR. Världen förundras över och förfasar sig över hur vi låter folk ”springa fritt”. Vi vet att vi fått begränsningar. Vi vet att vi fått inskränkningar i möjlighet att både bedriva verksamhet, träffa våra vänner, våra nära och kära. Det är jävligt på riktigt!
 
Men. Alternativet till begränsningen som ändå ger oss möjlighet att göra om än i social distans är att utegångsförbud/karantän och stänga allt eller ge upp och låta sjukdomen rasa i Sverige.
 
Men vad vet jag. Jag vet bara att jag lovar att göra mitt bästa för att hjälpa mina medmänniskor. Mitt bästa just nu är att inte ta i någon, att hålla avstånd, att vara hemma om jag är sjuk. Jag läser många som skriver ”är vi beredda att betala ekonominisk krasch för att rädda några gamlingar” , ”lite collateral damage får vi räkna med”. Priset för medmänslighet är för högt liksom.
 
Detta gör ont i mig. Det gör ONT PÅ RIKTIGT! Klart vi ska värna våra äldre och övriga riskgrupper och hjälpa dem om de blir sjuka! Observera att välfärdssjukdomar börjar i relativt ung ålder och då är man genast mindre rustad, så inbilla dig inte att du är safe för att du inte fyllt 70. Argumentet ”Vi kommer inte att ha råd att leva vidare sedan, våra barn kommer att lida, många som hamnar i ekonomisk kris tar självmord, etc” Absolut. Det kommer att bli skittufft att komma tillbaka, SKITTUFFT. .. fast alltså.
 
Tror inte övriga länder med utegångsförbud, även de med företag och människor som går på knäna, stora mängder människor som blir riktigt sjuka och länder som förlorat många. Tror inte de länderna kommer älska att komma igång och göra affärer med svenska företag om vi offrar våra äldre och de i riskgrupperna och riskerar att smitta andra länder. Tror inte att våra varumärken kommer att lysa snyggt med ”själviska och oansvariga” blinkande framför själva namnet. Jag tänker.. ”köp själviska och oansvariga Volvo”, eller flyg ”själviska och oansvariga SAS”, eller.. ja ni fattar. Vi kommer att hamna i skamvrån när detta är över som landet som inte brydde sig. Den affären har vi fan inte råd med.
 
Jag hoppas hoppas hoppas vi slipper hamna i utegångsförbud här i Sverige, så som i andra länder. Jag hoppas vi klarar av att visa oss värdiga det förtroende vi fått.
 
Om vi inte fixar detta kommer garanterat även vår regering tvingas sätta karantänorder och utegångsförbud.
 
Jag värnar mina medmänniskor och gör precis i enlighet med de direkta direktiv som vi alla fått. Jag vet att det är vråltufft för alla, mig med. Men Alternativet att stänga allt är tuffare och jag lovar.
 
Man slänger sig med uttryck som ”ingen kan göra allt men alla kan göra något. Nu är det jävlar till att visa det. Att göra något just nu är att visa ansvar och följa riktlinjerna!! Det räcker. Då har du hjälpt dina medmänniskor och vården. De behöver att du tar ditt ansvar så att de kan hinna med att vårda våra medmänniskor.
 
Det är upp till mig att göra det bästa jag kan och rätta in mig i leden. Det tycker jag att du ska göra också. Ditt bästa! Vårt bästa är grymt! Jag är galet stolt över att vara svensk och att vi visar att vi litar på våra medborgare att vara ansvarsfulla och kloka. Jag är stolt över att vi vågar lita på våra experter. Men vi måste visa varandra och omvärlden att vi är värdiga denna tilltro. Vi måste faktiskt göra som vi är ombedda just nu. Vi har riktlinjer att följa. TYDLIGA riktlinjer. Låt oss nu visa att vi är precis så jäkla bra som jag tycker att vi är!
 
Vi klarar detta!! Tillsammans klarar vi detta!!
 
💛💙

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *